Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
oszczędna i przewidywała zużycie wody na dobrym poziomie europejskim.
Ponieważ niektóre cukrownie z tytułu swojego położenia zmuszone są do korzystania ze złej jakości wód powierzchniowych, w celu ograniczenia poboru wody świeżej powstała koncepcja zastąpienia jej własnymi ściekami biologicznie oczyszczonymi [44]. Jako uzasadnienie takiego postępowania niech posłuży zestawienie (tabl.8.5) jakości ścieków biologicznie oczyszczonych i średniego dla sześciu cukrowni składu poszczególnych grup ścieków technologicznych.
Oczywiście przy wykorzystaniu ścieków w zakładach przemysłu spożywczego powinny być wprowadzone pewne ograniczenia sanitarne, a niekiedy również i inne. W omawianym przypadku poza ścisłą kontrolą jakości mikrobiologicznej i potrzebą dezynfekcji może zachodzić jeszcze potrzeba dodatkowego uzdatniania tych
oszczędna i przewidywała zużycie wody na dobrym poziomie europejskim.<br>Ponieważ niektóre cukrownie z tytułu swojego położenia zmuszone są do korzystania ze złej jakości wód powierzchniowych, w celu ograniczenia poboru wody świeżej powstała koncepcja zastąpienia jej własnymi ściekami biologicznie oczyszczonymi [44]. Jako uzasadnienie takiego postępowania niech posłuży zestawienie (tabl.8.5) jakości ścieków biologicznie oczyszczonych i średniego dla sześciu cukrowni składu poszczególnych grup ścieków technologicznych.<br>Oczywiście przy wykorzystaniu ścieków w zakładach przemysłu spożywczego powinny być wprowadzone pewne ograniczenia sanitarne, a niekiedy również i inne. W omawianym przypadku poza ścisłą kontrolą jakości mikrobiologicznej i potrzebą dezynfekcji może zachodzić jeszcze potrzeba dodatkowego uzdatniania tych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego