Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
ergonomiczna i użytkowa.
Przedstawiona koncepcja konwencji terminologicznej dotyczy wybranych terminów podstawowych ogólnej teorii jakości i z pewnością nie wyczerpuje problemu. Niektóre inne potrzebne terminy będą definiowane w pozostałych rozdziałach.

1.3. Podstawowe operacje jakościowe
Istnienie i posługiwanie się kategoriami jakościowymi polega na wykonywaniu określonych operacji dotyczących tych kategorii, nazwanych operacjami jakościowymi. Operacje te, będące zestawami czynności i działań, służą do osiągania celów formułowanych w wymiarze jakościowym. Różnorodność oraz złożoność celów i uwarunkowań ludzkiej działalności determinują zróżnicowanie po stronie operacji jakościowych. Trzeba zatem uporządkować te operacje, począwszy od poziomu najwyższego. Koncepcję specyfikacji podstawowych typów operacji jakościowych przedstawiono na rysunku 1.4.
1
ergonomiczna i użytkowa.<br>Przedstawiona koncepcja konwencji terminologicznej dotyczy wybranych terminów podstawowych ogólnej teorii jakości i z pewnością nie wyczerpuje problemu. Niektóre inne potrzebne terminy będą definiowane w pozostałych rozdziałach.<br><br>&lt;tit&gt;1.3. Podstawowe operacje jakościowe&lt;/&gt;<br>Istnienie i posługiwanie się kategoriami jakościowymi polega na wykonywaniu określonych operacji dotyczących tych kategorii, nazwanych operacjami jakościowymi. Operacje te, będące zestawami czynności i działań, służą do osiągania celów formułowanych w wymiarze jakościowym. Różnorodność oraz złożoność celów i uwarunkowań ludzkiej działalności determinują zróżnicowanie po stronie operacji jakościowych. Trzeba zatem uporządkować te operacje, począwszy od poziomu najwyższego. Koncepcję specyfikacji podstawowych typów operacji jakościowych przedstawiono na rysunku 1.4.<br>1
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego