Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
pomyślmy o przygotowaniu dobrego sosu. Pamiętajmy, że musi być przede wszystkim idealnie gładki, nie za rzadki i nie za gęsty, o wyraźnym smaku i kolorze.
Wybierajmy z podanych poniżej przepisów (proporcje na 4 osoby).

SOS POMIDOROWY - AKSAMITNY
1 szklanka soku pomidorowego, 1 szklanka bulionu z kostki, rosołu lub wywaru z jarzyn, 2 łyżki (z niewielkim czubkiem) mąki, tyle samo masła lub margaryny Maja, sól, szczypta pieprzu, płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki śmietany, i żółtko.
Z mąki i tłuszczu przygotować jasną zasmażkę, odstawić do przestygnięcia. Połączyć rosół z sokiem pomidorowym i letnim rozprowadzić zasmażkę. Dodać przyprawy i - mieszając - zagotować. Następnie zmniejszyć płomień
pomyślmy o przygotowaniu dobrego sosu. Pamiętajmy, że musi być przede wszystkim idealnie gładki, nie za rzadki i nie za gęsty, o wyraźnym smaku i kolorze.<br>Wybierajmy z podanych poniżej przepisów (proporcje na 4 osoby).<br><br>&lt;tit1&gt;SOS POMIDOROWY - AKSAMITNY&lt;/tit1&gt;<br>1 szklanka soku pomidorowego, 1 szklanka bulionu z kostki, rosołu lub wywaru z jarzyn, 2 łyżki (z niewielkim czubkiem) mąki, tyle samo masła lub margaryny Maja, sól, szczypta pieprzu, płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki śmietany, i żółtko.<br>Z mąki i tłuszczu przygotować jasną zasmażkę, odstawić do przestygnięcia. Połączyć rosół z sokiem pomidorowym i letnim rozprowadzić zasmażkę. Dodać przyprawy i - mieszając - zagotować. Następnie zmniejszyć płomień
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego