pomyślmy o przygotowaniu dobrego sosu. Pamiętajmy, że musi być przede wszystkim idealnie gładki, nie za rzadki i nie za gęsty, o wyraźnym smaku i kolorze.<br>Wybierajmy z podanych poniżej przepisów (proporcje na 4 osoby).<br><br><tit1>SOS POMIDOROWY - AKSAMITNY</tit1><br>1 szklanka soku pomidorowego, 1 szklanka bulionu z kostki, rosołu lub wywaru z jarzyn, 2 łyżki (z niewielkim czubkiem) mąki, tyle samo masła lub margaryny Maja, sól, szczypta pieprzu, płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki śmietany, i żółtko.<br>Z mąki i tłuszczu przygotować jasną zasmażkę, odstawić do przestygnięcia. Połączyć rosół z sokiem pomidorowym i letnim rozprowadzić zasmażkę. Dodać przyprawy i - mieszając - zagotować. Następnie zmniejszyć płomień