kumarynowe (hydroksykumaryny i furanokumaryny), zawarte w roślinach zaliczanych do rodzin baldaszkowatych, rutowatych, motylkowatych, marzanowatych, kasztanowcowatych, psiankowatych, złożonych, oliwkowatych oraz do traw. Ich przedstawicielami są między innymi: krwawnik pospolity, pasternak zwyczajny, barszcz zwyczajny, dzięgie*leśny, a także rośliny pochodzące z cieplejszych krajów, uprawiane często w ogródkach - ruta zwyczajna, arcydzięgiel litwor, dyptam jesionolistny, barszcz Sosnowskiego. Ostatni z wymienionych gatunków stał się głównym bohaterem artykułów publikowanych latem zeszłego roku w wielu gazetach. Barszcz Sosnowskiego nie ma oczywiście tak demonicznych cech, jakie mu przypisywano, jednak musimy na niego bardzo uważać, gdyż u wrażliwych osób może wywołać silne uczulenie, zwłaszcza podczas upału (na słońcu związki kumarynowe