Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wszechświat
Nr: 7-8
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 1958
odkryciu properdyny. Properdyna jest białkiem występującym w surowicy krwi zwierząt o stałej temperaturze ciała obok innych białek odpornościowych, jak (alfa), (beta) i (gamma) globuliny. Te białka stanowią tak zwane euglobuliny, czyli takie białka, które są rozpuszczalne w środowisku zawierającym sole, w odróżnieniu od pseudoglobulin rozpuszczalnych w środowisku pozbawionym soli. Properdyna jest związana z komplementem lub innymi substancjami podobnymi do komplementu i w obecności jonów Mg++ stanowi naturalny obronny mechanizm krwi.
Wyosobnienie properdyny z surowicy polega na adsorpcji properdyny na nierozpuszczalnym polisacharydzie z drożdży tak zwanym zymosanie w obecności jonów Mg++. Zymosan wiąże się z properdyną, która następnie uwalnia się z tego połączenia
odkryciu properdyny. Properdyna jest białkiem występującym w surowicy krwi zwierząt o stałej temperaturze ciała obok innych białek odpornościowych, jak (alfa), (beta) i (gamma) globuliny. Te białka stanowią tak zwane euglobuliny, czyli takie białka, które są rozpuszczalne w środowisku zawierającym sole, w odróżnieniu od pseudoglobulin rozpuszczalnych w środowisku pozbawionym soli. Properdyna jest związana z komplementem lub innymi substancjami podobnymi do komplementu i w obecności jonów Mg++ stanowi naturalny obronny mechanizm krwi.<br> Wyosobnienie properdyny z surowicy polega na adsorpcji properdyny na nierozpuszczalnym polisacharydzie z drożdży tak zwanym zymosanie w obecności jonów Mg++. Zymosan wiąże się z properdyną, która następnie uwalnia się z tego połączenia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego