żółtka z cukrem na kogiel-mogiel. Gdy już będą utarte na gładka masę, dodać stopniowo mascarpone i dalej ubijać na gładką puszystą masę.<br>Sposób przyrządzenia:<br>Do kawy dodać koniak. W głębokim naczyniu układać warstwami nasączone biszkopty i krem (ok. 4 warstw). Wstawić do lodówki na 3 h, przed podaniem posypać kakao.<br><gap><br>Sałatka jarzynowa<br>Składniki:<br><gap><br>Sposób przyrządzenia:<br>Świeże warzywa i ziemniaki w mundurkach ugotować, ostudzone obrać ze skórki. Ugotowane warzyw, obrane jaja, jabłko, ogórki, grzybki i cebule pokroić w drobną kostkę. Dodać fasolę, groszek, majonez i musztardę wg uznania. Przyprawić do smaku, wszystkie składniki wymieszać. Ułożyć na salaterce, oblać resztą majonezu. Przybrać