Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
czekolady, był Herman Cortez. Jednak za jej odkrywcę uważa się Krzysztofa Kolumba, który w 1502 roku dotarł do wyspy Guanaja u wybrzeży Hondurasu i w zamian za przywiezione towary został obdarowany przez Azteków workiem ziarna. Natomiast Cortez, podczas wyprawy do Nowego Świata nie odnalazłszy azteckiej krainy złota, zainteresował się ziarnem kakaowym i jego uprawą.
Czekolada podbija świat.
W XVI wieku, kiedy koloniści zaczęli eksploatować plantacje kakaowca, czekolada przywędrowała do Europy. Drugi napój zdobył uznanie najpierw na hiszpańskim dworze. W innych krajach próbowano warzyć podobną miksturę z coraz bardziej powszechnych ziaren kakaowca, Była ona jednak zbyt gorzka. Hiszpanie przez sto lat ukrywali
czekolady, był Herman Cortez. Jednak za jej odkrywcę uważa się Krzysztofa Kolumba, który w 1502 roku dotarł do wyspy Guanaja u wybrzeży Hondurasu i w zamian za przywiezione towary został obdarowany przez Azteków workiem ziarna. Natomiast Cortez, podczas wyprawy do Nowego Świata nie odnalazłszy azteckiej krainy złota, zainteresował się ziarnem kakaowym i jego uprawą.<br>Czekolada podbija świat. <br>W XVI wieku, kiedy koloniści zaczęli eksploatować plantacje kakaowca, czekolada przywędrowała do Europy. Drugi napój zdobył uznanie najpierw na hiszpańskim dworze. W innych krajach próbowano warzyć podobną miksturę z coraz bardziej powszechnych ziaren kakaowca, Była ona jednak zbyt gorzka. Hiszpanie przez sto lat ukrywali
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego