z jarzyn, karmel upalony z łyżeczki cukru i pół łyżeczki wody, sól cukier i winny ocet lub sok z cytryny do smaku.<br>Rumianą zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić bulionem lub wodą, mieszając - zagotować. W małym rondelku zrumienić na brąz cukier z odrobiną wody, rozprowadzić niewielką ilością gotowanej wody. Ciemny karmel wlać do sosu, dodając sól, cukier i kwasek do smaku. (karmel dodawać po trochu, by sos nabrał jasnozłotego koloru). Zgotować, odstawić.<br>Sos smakuje doskonale do serdelowej kiełbasy na gorąco, do kaszy gryczanej, lub do gotowanego ozora.</div><br><br><div><tit>PRZEPIS DLA KASI</tit><br><tit1>KOTLETY MIELONE</tit1><br><intro>Jedna z łatwiejszych potraw mięsnych, zwłaszcza gdy możemy kupić