Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
z jarzyn, karmel upalony z łyżeczki cukru i pół łyżeczki wody, sól cukier i winny ocet lub sok z cytryny do smaku.
Rumianą zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić bulionem lub wodą, mieszając - zagotować. W małym rondelku zrumienić na brąz cukier z odrobiną wody, rozprowadzić niewielką ilością gotowanej wody. Ciemny karmel wlać do sosu, dodając sól, cukier i kwasek do smaku. (karmel dodawać po trochu, by sos nabrał jasnozłotego koloru). Zgotować, odstawić.
Sos smakuje doskonale do serdelowej kiełbasy na gorąco, do kaszy gryczanej, lub do gotowanego ozora.

PRZEPIS DLA KASI
KOTLETY MIELONE
Jedna z łatwiejszych potraw mięsnych, zwłaszcza gdy możemy kupić
z jarzyn, karmel upalony z łyżeczki cukru i pół łyżeczki wody, sól cukier i winny ocet lub sok z cytryny do smaku.<br>Rumianą zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić bulionem lub wodą, mieszając - zagotować. W małym rondelku zrumienić na brąz cukier z odrobiną wody, rozprowadzić niewielką ilością gotowanej wody. Ciemny karmel wlać do sosu, dodając sól, cukier i kwasek do smaku. (karmel dodawać po trochu, by sos nabrał jasnozłotego koloru). Zgotować, odstawić.<br>Sos smakuje doskonale do serdelowej kiełbasy na gorąco, do kaszy gryczanej, lub do gotowanego ozora.&lt;/div&gt;<br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;PRZEPIS DLA KASI&lt;/tit&gt;<br>&lt;tit1&gt;KOTLETY MIELONE&lt;/tit1&gt;<br>&lt;intro&gt;Jedna z łatwiejszych potraw mięsnych, zwłaszcza gdy możemy kupić
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego