Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 7
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
pełnoziarnistego zawiera 106 miligramów magnezu, podczas gdy identyczna ilość ryżu oczyszczonego tylko 28 miligramów. Utratę magnezu powoduje także gotowanie. Dlatego najlepiej jeść produkty surowe, które dadzą nam zastrzyk potrzebnej energii.

Czy wiesz, że...?

Kiedy się pocimy, tracimy bardzo dużo magnezu. Jak temu zapobiec? Przed pójściem na tenisa lub siłownię zjedz kawałek gorzkiej czekolady, a o kalorie się nie martw, spalisz je podczas ruchu.
Wskutek gotowania lub oczyszczania surowe pożywienie może stracić do 70% magnezu.
Tylko 1/3 spożywanego magnezu jest przyswajana przez organizm.
100 g białego chleba zawiera około 35 g magnezu. Musielibyśmy co dzień zjadać mniej więcej półtora kilograma takiego
pełnoziarnistego zawiera 106 miligramów magnezu, podczas gdy identyczna ilość ryżu oczyszczonego tylko 28 miligramów. Utratę magnezu powoduje także gotowanie. Dlatego najlepiej jeść produkty surowe, które dadzą nam zastrzyk potrzebnej energii.<br><br>&lt;tit&gt;Czy wiesz, że...?&lt;/&gt;<br><br>Kiedy się pocimy, tracimy bardzo dużo magnezu. Jak temu zapobiec? Przed pójściem na tenisa lub siłownię zjedz kawałek gorzkiej czekolady, a o kalorie się nie martw, spalisz je podczas ruchu. <br>Wskutek gotowania lub oczyszczania surowe pożywienie może stracić do 70% magnezu.<br>Tylko 1/3 spożywanego magnezu jest przyswajana przez organizm.<br>100 g białego chleba zawiera około 35 g magnezu. Musielibyśmy co dzień zjadać mniej więcej półtora kilograma takiego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego