Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przegląd Wojsk Lądowych
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
i wówczas kompanijnego punktu żywienia organizuje się jako element stały. Kompanii można też przydzielić suchy prowiant na cały czas wykonywania zadania poza ugrupowaniem batalionu.
[...]
Za wyżywienie żołnierzy w batalionie odpowiedzialny jest jego dowódca. Natomiast za zorganizowanie i funkcjonowanie batalionowego punktu żywnościowego odpowiada szef logistyki batalionu. Bezpośrednio pracą batalionowego punktu żywnościowego kieruje dowódca drużyny gospodarczej. Szef logistyki batalionu określa sposób żywienia oraz kolejność i terminy dostarczania lub pobierania posiłków przez pododdziały. Posiłki w batalionowym punkcie żywnościowym są przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego w sekcji materiałowej oddziału (brygady). Żywność jest dowożona z kompanii zaopatrzenia brygady (pułku) raz na dobę, pod koniec dnia walki
i wówczas kompanijnego punktu żywienia organizuje się jako element stały. Kompanii można też przydzielić suchy prowiant na cały czas wykonywania zadania poza ugrupowaniem batalionu.<br>[...]<br>Za wyżywienie żołnierzy w batalionie odpowiedzialny jest jego dowódca. Natomiast za zorganizowanie i funkcjonowanie batalionowego punktu żywnościowego odpowiada szef logistyki batalionu. Bezpośrednio pracą batalionowego punktu żywnościowego kieruje dowódca drużyny gospodarczej. Szef logistyki batalionu określa sposób żywienia oraz kolejność i terminy dostarczania lub pobierania posiłków przez pododdziały. Posiłki w batalionowym punkcie żywnościowym są przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego w sekcji materiałowej oddziału (brygady). Żywność jest dowożona z kompanii zaopatrzenia brygady (pułku) raz na dobę, pod koniec dnia walki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego