Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
zostawić na talerzu z lewej strony łyżeczki. To pozornie niewielki szczegół, lecz warto go zapamiętać i stosować, gdy używa się obydwu sztućców.
Istnieje pewien system bezsłownego sygnalizowania, czy ma się ochotę na powtórzenie jakiegoś dania, czy też uznajemy naszą konsumpcję za skończoną. W wypadku pierwszym - chęć powtórzenia - widelec i nóż kładzie się skrzyżowane na talerzu, w wypadku drugim - koniec konsumpcji - obydwa sztućce kładzie się równolegle obok siebie. Są to przepisy figurujące w kodeksach życia towarzyskiego nieco starszej daty, niemniej jednak ciągle jeszcze przestrzegane na bardzo wytwornych przyjęciach i w niektórych restauracjach.
Mogłoby się wydawać, że pojawienie się na stole widelca zwalnia
zostawić na talerzu z lewej strony łyżeczki. To pozornie niewielki szczegół, lecz warto go zapamiętać i stosować, gdy używa się obydwu sztućców.<br>Istnieje pewien system bezsłownego sygnalizowania, czy ma się ochotę na powtórzenie jakiegoś dania, czy też uznajemy naszą konsumpcję za skończoną. W wypadku pierwszym - chęć powtórzenia - widelec i nóż kładzie się skrzyżowane na talerzu, w wypadku drugim - koniec konsumpcji - obydwa sztućce kładzie się równolegle obok siebie. Są to przepisy figurujące w kodeksach życia towarzyskiego nieco starszej daty, niemniej jednak ciągle jeszcze przestrzegane na bardzo wytwornych przyjęciach i w niektórych restauracjach.<br>Mogłoby się wydawać, że pojawienie się na stole widelca zwalnia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego