Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
niż reszta serwisu, trzeba tylko uważać na odpowiednie dopasowanie barw.
Noże układa się z prawej strony talerza, zwrócone doń ostrzem, równolegle, jeden przy drugim, obok noży leży łyżka do zupy wybrzuszeniem ku dołowi. Może się zdarzyć, że do przekąsek potrzebny będzie nie tylko widelec, lecz także nóż. W takim razie kładzie się go obok łyżki zwrócony ostrzem do nakrycia, a z lewej strony widelec, zębami do góry.
Zupę jada się łyżką, nie przechylając talerza; na jego dnie zostanie nie dopita reszta. Musimy ją poświęcić w imię zachowania elegancji przy stole. Łyżkę kładzie się do ust dzióbkiem lub bokiem. Obydwie metody są
niż reszta serwisu, trzeba tylko uważać na odpowiednie dopasowanie barw.<br>Noże układa się z prawej strony talerza, zwrócone doń ostrzem, równolegle, jeden przy drugim, obok noży leży łyżka do zupy wybrzuszeniem ku dołowi. Może się zdarzyć, że do przekąsek potrzebny będzie nie tylko widelec, lecz także nóż. W takim razie kładzie się go obok łyżki zwrócony ostrzem do nakrycia, a z lewej strony widelec, zębami do góry.<br>Zupę jada się łyżką, nie przechylając talerza; na jego dnie zostanie nie dopita reszta. Musimy ją poświęcić w imię zachowania elegancji przy stole. Łyżkę kładzie się do ust dzióbkiem lub bokiem. Obydwie metody są
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego