Ca, P, K, Na), skład aminokwasowy białka, skład kwasów tłuszczowych frakcji lipidowej, frakcje włókna, taniny, fityniany, glukozynolany alkenowe.<br>Zawartość podstawowych składników pokarmowych oznaczono według metod podawanych przez Skulmowskiego [1974]. Oznaczenia zawartości Ca, K, Na dokonano metodą fotometrii płomieniowej, stosując fotometr płomieniowy Carl Zeiss Jena, typ Flapho 4, natomiast P metodą kolorymetryczną według PN-76R-64781. Skład aminokwasowy białka oznaczono metodą chromatografii jonowymiennej na analizatorze aminokwasów AAA-T-339 firmy <name type="org">Microtechna Praga. Tryptofan</> oznaczono metodą spektrofotometryczną z zastosowaniem aldehydu p-dwumetyloaminobenzoesowego (DMAB). Jakość białka określano wskaźnikiem aminokwasów egzogennych (EAAI) według Osera. Za wzorzec do wyliczeń przyjęto skład aminokwasowy białka jaja kurzego. Zawartość