Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 22
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
do południowych Niemiec. Siekana grubo sucha, pszenna bułka, klejona jest pianą z jaj i odrobiną mąki oraz wyrabiana z dodatkiem soli i pieprzu na ciasto. Z masy tej formuje się kulki, które obgotowuje się we wrzątku. W północnych Czechach popularny jest knedlik z drożdżowego, wyrośniętego na parze ciasta, które później kroi się w regularne kromki. Prawdziwe knedle są smacznym uzupełnieniem czystych zup lub substytutem ziemniaków w daniach mięsnych. Polane gęstymi sosami pieczeniowymi wprost rozpływają się w ustach.
Był to knedel wątrobiany wielkości piłki tenisowej z cieniutko siekanej cielęcej wątróbki, związanej białkiem z jaj i ściętej w rosole, zanurzony w niezłym, esencjonalnym
do południowych Niemiec. Siekana grubo sucha, pszenna bułka, klejona jest pianą z jaj i odrobiną mąki oraz wyrabiana z dodatkiem soli i pieprzu na ciasto. Z masy tej formuje się kulki, które obgotowuje się we wrzątku. W północnych Czechach popularny jest &lt;orig&gt;knedlik&lt;/&gt; z drożdżowego, wyrośniętego na parze ciasta, które później kroi się w regularne kromki. Prawdziwe knedle są smacznym uzupełnieniem czystych zup lub substytutem ziemniaków w daniach mięsnych. Polane gęstymi sosami pieczeniowymi wprost rozpływają się w ustach.<br>Był to knedel wątrobiany wielkości piłki tenisowej z cieniutko siekanej cielęcej wątróbki, związanej białkiem z jaj i ściętej w rosole, zanurzony w niezłym, esencjonalnym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego