Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 30
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
zawsze.
Na każdym stole leżało menu, dzięki któremu poznałem walory lokalu: barszcz z uszkami 4 zł, z jajkiem 3,5 zł, żurek z kiełbasą 4,5 zł, kwaśnica 4 zł, pomidorowa 3 zł, zupa gulaszowa 6 zł, flaki 5 zł. Jak widzicie, nie są to dania ze szczytu listy przebojów kuchni polskiej, ale ssanie w żołądku można już zaspokoić. W każdym razie poprosiłem o kwaśnicę, a potem o flaczki.
Kwaśnica, której podstawą jest kiszona kapusta, wędzona wieprzowina i koniecznie niewielka porcja barana, to jeden z filarów góralskiej kuchni. Rolę makaronu pełnią w niej ziemniaki, czyli grule. Tak też było w tym
zawsze.<br> Na każdym stole leżało menu, dzięki któremu poznałem walory lokalu: barszcz z uszkami 4 zł, z jajkiem 3,5 zł, żurek z kiełbasą 4,5 zł, &lt;dialect&gt;kwaśnica&lt;/&gt; 4 zł, pomidorowa 3 zł, zupa gulaszowa 6 zł, flaki 5 zł. Jak widzicie, nie są to dania ze szczytu listy przebojów kuchni polskiej, ale ssanie w żołądku można już zaspokoić. W każdym razie poprosiłem o &lt;dialect&gt;kwaśnicę&lt;/&gt;, a potem o flaczki.<br>Kwaśnica, której podstawą jest kiszona kapusta, wędzona wieprzowina i koniecznie niewielka porcja barana, to jeden z filarów góralskiej kuchni. Rolę makaronu pełnią w niej ziemniaki, czyli grule. Tak też było w tym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego