Typ tekstu: Książka
Autor: Zarzycki Jan
Kuryszko Jan
Tytuł: Anatomia mikroskopowa zwierząt i człowieka
Rok: 1995
ściany gardła, nagłośni, podniebienia miękkiego i łuków podniebienno-językowych. Kubki smakowe rozwijają się z elementów zarodkowej tkanki glejowej. Mają one rozmaity kształt u zwierząt różnych gatunków. U konia są podobne do melona, u bydła, owcy i człowieka mają kształt jajowaty, u kozy są małe i elipsowate, u psa i kota - kuliste, u świni zaś - wrzecionowate.
Kubek smakowy (ryc. 59) zajmuje całą szerokość nabłonka, układając się długą osią prostopadle do błony podstawnej, Nie dochodzi on jednak całkowicie do powierzchni nabłonka, z którą komunikuje się przez otworek smakowy (porus gustatorius).
Kubek smakowy jest zbudowany z: 1. komórek zrębowych, podporowych, 2. komórek smakowych. Wśród
ściany gardła, nagłośni, podniebienia miękkiego i łuków podniebienno-językowych. Kubki smakowe rozwijają się z elementów zarodkowej tkanki glejowej. Mają one rozmaity kształt u zwierząt różnych gatunków. U konia są podobne do melona, u bydła, owcy i człowieka mają kształt jajowaty, u kozy są małe i elipsowate, u psa i kota - kuliste, u świni zaś - wrzecionowate.<br>Kubek smakowy (ryc. 59) zajmuje całą szerokość nabłonka, układając się długą osią prostopadle do błony podstawnej, Nie dochodzi on jednak całkowicie do powierzchni nabłonka, z którą komunikuje się przez otworek smakowy (&lt;foreign lang="lat"&gt;porus gustatorius&lt;/&gt;).<br>Kubek smakowy jest zbudowany z: 1. komórek zrębowych, podporowych, 2. komórek smakowych. Wśród
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego