Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
wyjątkiem win specjalnych, wypada zastrzec, słodszych, mocniejszych, słowem - deserowych.
Co innego czerwone. Wprawdzie i białe wina narażone są na wtórną fermentację, ale można tego uniknąć i zachować w nich tę niezbędną kwasowość, która przy czerwonych powinna być bardziej stonizowana. Otóż mniej więcej po roku dojrzewania kwas jabłkowy rozkłada się na kwas mlekowy i dwutlenek węgla, co powoduje kolejne reakcje chemiczne i przemiany w kolorze i smaku, zwłaszcza w winach pochodzących ze szczepów bordoskich (Merlot, Cabernet). W sumie łagodzi to ich pierwotną szorstkość i przyśpiesza dojrzewanie. Zjawisko to czasem wymyka się spod kontroli człowieka, ale jego wiedza i w tej dziedzinie rośnie
wyjątkiem win specjalnych, wypada zastrzec, słodszych, mocniejszych, słowem - deserowych.<br>Co innego czerwone. Wprawdzie i białe wina narażone są na wtórną fermentację, ale można tego uniknąć i zachować w nich tę niezbędną kwasowość, która przy czerwonych powinna być bardziej stonizowana. Otóż mniej więcej po roku dojrzewania kwas jabłkowy rozkłada się na kwas mlekowy i dwutlenek węgla, co powoduje kolejne reakcje chemiczne i przemiany w kolorze i smaku, zwłaszcza w winach pochodzących ze szczepów bordoskich (Merlot, Cabernet). W sumie łagodzi to ich pierwotną szorstkość i przyśpiesza dojrzewanie. Zjawisko to czasem wymyka się spod kontroli człowieka, ale jego wiedza i w tej dziedzinie rośnie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego