Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Metropol
Nr: 02.20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
wymieszaniu ziaren kawę się pali, dzięki czemu zyskuje ona aromat i lekką gorycz. Określenia "Italian roast" lub French roast" odnoszą się do kaw mocniej palonych. Nazwy "City roast" i European roast" mówią, że kawa była krócej palona, jest więc jaśniejsza i bardziej delikatna w smaku.
Opis kawy dotyczy zazwyczaj mocy, kwaskowatości, aromatu i smaku. Należy jednak pamiętać, iż smak kawy i zawartość kofeiny nie mają ze sobą nic wspólnego.
Mocniejsza kawa nie musi wcale zawierać więcej kofeiny. Szczególnie dotyczy to popularnych w Europie kaw ekspresowych, które są sporządzane zwykle z gatunków arabskich.
Ich smak jest wyjątkowo mocny, a zawartość kofeiny taka
wymieszaniu ziaren kawę się pali, dzięki czemu zyskuje ona aromat i lekką gorycz. Określenia "Italian roast" lub French roast" odnoszą się do kaw mocniej palonych. Nazwy "City roast" i European roast" mówią, że kawa była krócej palona, jest więc jaśniejsza i bardziej delikatna w smaku.<br>Opis kawy dotyczy zazwyczaj mocy, kwaskowatości, aromatu i smaku. Należy jednak pamiętać, iż smak kawy i zawartość kofeiny nie mają ze sobą nic wspólnego.<br>Mocniejsza kawa nie musi wcale zawierać więcej kofeiny. Szczególnie dotyczy to popularnych w Europie kaw ekspresowych, które są sporządzane zwykle z gatunków arabskich.<br>Ich smak jest wyjątkowo mocny, a zawartość kofeiny taka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego