Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
i bezpieczną eksploatację biogazu wysypiskowego. Badania emisji odorantów zmierzają dotychczas do skompletowania informacji o chemicznym składzie gazu wysypiskowego oraz o jego charakterystyce odorymetrycznej. Stwierdzono, że w pierwszej, tlenowej fazie gromadzenia odpadów na składowisku zapachowa uciążliwość uwalnianych gazów jest stosunkowo niewielka. W drugiej fazie składowania pojawia się niedobór tlenu, sprzyjający fermentacji kwasowej prowadzącej do produktów o nieprzyjemnym zapachu. W kolejnych fazach rozkład ma charakter beztlenowy. Początkowo zachodzi z udziałem bakterii denitryfikujących i desulfuryzujących (faza III), a następnie - głównie pod wpływem bakterii fermentacji metanowej, alkoholowej i kwasowej (faza IV). Produkty o najbardziej odrażającym zapachu powstają w fazie III: tiole, sulfidy, disulfidy, aminy. Progi
i bezpieczną eksploatację biogazu wysypiskowego. Badania emisji odorantów zmierzają dotychczas do skompletowania informacji o chemicznym składzie gazu wysypiskowego oraz o jego charakterystyce odorymetrycznej. Stwierdzono, że w pierwszej, tlenowej fazie gromadzenia odpadów na składowisku zapachowa uciążliwość uwalnianych gazów jest stosunkowo niewielka. W drugiej fazie składowania pojawia się niedobór tlenu, sprzyjający fermentacji kwasowej prowadzącej do produktów o nieprzyjemnym zapachu. W kolejnych fazach rozkład ma charakter beztlenowy. Początkowo zachodzi z udziałem bakterii denitryfikujących i desulfuryzujących (faza III), a następnie - głównie pod wpływem bakterii fermentacji metanowej, alkoholowej i kwasowej (faza IV). Produkty o najbardziej odrażającym zapachu powstają w fazie III: tiole, sulfidy, disulfidy, aminy. Progi
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego