Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
gęby byle czego. Z czasem jadanie surowego mięsa rozprzestrzeniło się po całej Europie. Wśród ludów germańskich do dziś popularny jest np. hake peter, czyli mielone surowe mięso wieprzowe, doprawiane jak nasz swojski tatar. Wiek pary i elektryczności przyniósł ludzkości maszynkę do mielenia mięsa i od tamtej pory kuchmistrzowie, idąc na łatwiznę, mielą polędwicę i to na dodatek wołową. Nie wiedzieć czemu, może żeby było bardziej elegancko, niektórzy spece od kulinariów nazywają tatara befsztykiem tatarskim, choć befsztyki nigdy nie są mielone, ale za to zawsze smażone. Przesądni uważają, że tatar to potrawa jesienno-zimowa. Ponoć latem gotowy jest wydostać się z szafy
gęby byle czego. Z czasem jadanie surowego mięsa rozprzestrzeniło się po całej Europie. Wśród ludów germańskich do dziś popularny jest np. hake peter, czyli mielone surowe mięso wieprzowe, doprawiane jak nasz swojski tatar. Wiek pary i elektryczności przyniósł ludzkości maszynkę do mielenia mięsa i od tamtej pory kuchmistrzowie, idąc na łatwiznę, mielą polędwicę i to na dodatek wołową. Nie wiedzieć czemu, może żeby było bardziej elegancko, niektórzy spece od kulinariów nazywają tatara befsztykiem tatarskim, choć befsztyki nigdy nie są mielone, ale za to zawsze smażone. Przesądni uważają, że tatar to potrawa jesienno-zimowa. Ponoć latem gotowy jest wydostać się z szafy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego