Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
warto ją przypomnieć, bo afrodyzjak to przedni.

CZARNA POLEWKA

1/2 szklanki świeżej krwi kaczki, gęsi lub prosięcia, 1/2 szklanki octu 6-procentowego, podroby z kaczki lub gęsi, 15 dag mięsa wieprzowego, 10 dag łazanek, 1 marchewka (10 dag), 1 pietruszka (10 dag), 1 cebula (10 dag), 3 liście laurowe, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 suszonych śliwek, 5 suszonych gruszek, 1/2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, sól
Na podrobach, wieprzowinie i jarzynach ugotować rosół i przecedzić. Do wywaru wlać krew rozrobioną z octem i starannie roztrzepaną mąką. Dodać odrobinę cukru (czernina powinna być kwaskowata), utłuczone goździki
warto ją przypomnieć, bo afrodyzjak to przedni.<br><br>&lt;tit&gt;CZARNA POLEWKA&lt;/&gt;<br><br>1/2 szklanki świeżej krwi kaczki, gęsi lub prosięcia, 1/2 szklanki octu 6-procentowego, podroby z kaczki lub gęsi, 15 dag mięsa wieprzowego, 10 dag łazanek, 1 marchewka (10 dag), 1 pietruszka (10 dag), 1 cebula (10 dag), 3 liście laurowe, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 suszonych śliwek, 5 suszonych gruszek, 1/2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, sól<br>Na podrobach, wieprzowinie i jarzynach ugotować rosół i przecedzić. Do wywaru wlać krew rozrobioną z octem i starannie roztrzepaną mąką. Dodać odrobinę cukru (czernina powinna być kwaskowata), utłuczone goździki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego