Owoce morza wyjąć z zlewy, opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i wymieszać z pomidorami, papryką, selerem, makaronem, łososiem. Składniki sosu połączyć ze sobą, wymieszać z sałatką, wyłożyć na salaterkę. Podawać schłodzone, z pieczywem i białym winem.<br><gap><br>Łosoś w sosie holenderskim<br>Składniki:<br><gap><br>Sposób przyrządzenia:<br>Wodę zagotować z solą, ziarnami pieprzu, liściem laurowym i plasterkami cebuli, gotować 5 minut, następnie włożyć plastry ryby i pozostawić na ogniu 8 do 10 minut, nie gotując. Łosoś jest gotowy, gdy ości daj się lekko wyjąć. Sos w proszku wymieszać z winem, zagotować mieszając, zdjąć z ognia i roztopić w nim masło. Żółtka i 4 łyżki gorącego