samej wodzie, w której się moczyły. W połowie gotowania dodać oskrobaną marchewkę, pod koniec - przypieczoną nad gazem lub na suchej patelni cebulę w łuskach. Wywar przecedzić. Część grzybów drobno posiekać i włożyć z powrotem do garnka z wywarem.<br>Mąkę przyrumienić na patelni, dodać masło, podsmażyć i podprawić zupę. Podawać z łazankami.<br>Migdałowa<br><gap><br>200 g słodkich migdałów, 2-3 migdały gorzkie, 1'5 l mleka, łyżka masła, 2 łyżki cukru, 100 g rodzynków, szczypta soli<br>Rodzynki umyć, namoczyć i osuszyć. Migdały sparzyć, obrać i zemleć. Mleko zgotować z cukrem, wsypać migdały i rodzynki. Gotować 15 minut. Dodać masło, doprawić szczyptą soli. Podawać na