Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 11.28
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
miałyby być udokumentowane naukowo i potwierdzone przez ekspertów. Nad przestrzeganiem tych zasad czuwałaby specjalna komisja. W kolejce po certyfikat functional foods czekają już kolejne gatunki chleba. Analitycy zapowiadają pojawienie się innych rodzajów takich produktów: zwyczajny żółty ser ma być już wkrótce mniej słony. Zwolennicy functional foods podkreślają jednak, że właściwości lecznicze i profilaktyczne nie będą osiągane kosztem walorów smakowych. Funkcjonalna żywność to również szansa dla alergików - mleko owsiane z powodzeniem zastępuje mleko krowie, a przy okazji obniża poziom cholesterolu i zawiera antyutleniacze. Po chleb XXI w. do apteki?
Marzena Hausman Sztokholm

Apteka strachu
Co czwarty lek dopuszczony do sprzedaży we Francji
miałyby być udokumentowane naukowo i potwierdzone przez ekspertów. Nad przestrzeganiem tych zasad czuwałaby specjalna komisja. W kolejce po certyfikat functional foods czekają już kolejne gatunki chleba. Analitycy zapowiadają pojawienie się innych rodzajów takich produktów: zwyczajny żółty ser ma być już wkrótce mniej słony. Zwolennicy functional foods podkreślają jednak, że właściwości lecznicze i profilaktyczne nie będą osiągane kosztem walorów smakowych. Funkcjonalna żywność to również szansa dla alergików - mleko owsiane z powodzeniem zastępuje mleko krowie, a przy okazji obniża poziom cholesterolu i zawiera antyutleniacze. Po chleb XXI w. do apteki?<br>&lt;au&gt;Marzena Hausman Sztokholm&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art" sex="f"&gt;&lt;tit&gt;Apteka strachu&lt;/&gt;<br>&lt;intro&gt;Co czwarty lek dopuszczony do sprzedaży we Francji
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego