Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
sera i oprószyć go papryką. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i ułożyć na serze. Do kokilek wbić po 2 jajka, posolić, popieprzyć i posypać startym serem. Na wierzchu położyć grudkę masła. Pozostawić 6-8 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż ser się roztopi, a jajka lekko zetną.

Krew

Czernina gościła często zarówno "na stołach panów, jak szlachty średniej, zagrodowej i możniejszych kmieci. Gdy chciano dać zalotnikowi do poznania, że nie otrzyma ręki panny, podawano na obiad, gdy przyjechał do jej domu, czerninę". (Zygmunt Gloger "Encyklopedia staropolska"). To właśnie czernina była ową czarną polewką, którą postawiono przed
sera i oprószyć go papryką. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i ułożyć na serze. Do kokilek wbić po 2 jajka, posolić, popieprzyć i posypać startym serem. Na wierzchu położyć grudkę masła. Pozostawić 6-8 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż ser się roztopi, a jajka lekko zetną.<br><br>&lt;tit&gt;Krew&lt;/&gt;<br><br>Czernina gościła często zarówno "na stołach panów, jak szlachty średniej, zagrodowej i możniejszych kmieci. Gdy chciano dać zalotnikowi do poznania, że nie otrzyma ręki panny, podawano na obiad, gdy przyjechał do jej domu, czerninę". (Zygmunt Gloger "Encyklopedia staropolska"). To właśnie czernina była ową czarną polewką, którą postawiono przed
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego