wino do zasmażki,<br>Bo to także składnik ważki;<br>Piernik pokrusz - nie za wiele,<br>I zabarwij sos karmelem,<br>Weź rodzynki, sparz migdały,<br>Sos otrzymasz doskonały,<br>A gdy go połączysz z rybką,<br>Zrób łazanki. Podaj szybko.<br><br>Do moich wierszowanych przepisów kulinarnych wkraść się mogą pewne<br>nieścisłości, wierzę jednak, że będą potraktowane jako licentia poetica.<br>Ostatecznie wpływ literatury na gastronomię okaże się na pewno mniej<br>szkodliwy niż bimbanie kucharzy. Natomiast warto by się zastanowić, czy<br>droga do upowszechnienia kultury nie prowadzi właśnie przez żołądek.<br><br>Mogę powiedzieć tak, jak mawiał pewien mój znajomy filozof:<br><br>- Ja rzucam myśl, a wy ją łapcie!</><br><br><br><br><br><div type="poem" sex="m"><tit>OGONY</><br>Chodzę po mieście, czas