pieczony w ziołach<br><gap><br>1,5 kg karpia, po łyżce pokruszonego rozmarynu i kolendry, 2 łyżki posiekanej natki, łyżka masła, 2 cytryny, sól, pieprz<br>Zioła wymieszać (połowę natki zostawić). Sprawioną rybę umyć z zewnątrz i w środku. Posolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, obłożyć mieszanką ziół, odstawić na godzinę do lodówki.<br>Kawałek folii aluminiowej posmarować masłem, ułożyć rybę, rozłożyć resztę masła, zawinąć folię. Wstawić do rozgrzanego do 200oC piekarnika. Po 30 minutach pieczenia rozchylić folię, by ryba się zrumieniła. Gotową wyjąc na półmisek, posyp odłożoną natką i startą na tarce skórka z cytryny. Udekorować plasterkami cytryny i kawałkami skórki oraz zieloną