Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
i kotlety nie są wówczas smaczne. Z dobrego mięsa będą dobre kotlety. Nie znaczy to jednak, że na kotlety bierzemy polędwicę. Wybierając jednak mięso do zmielenia, trzeba uważać by nie było za tłuste, bez twardych ścięgien i błon, by pochodziło z młodych sztuk (mięso ma wówczas kolor jasnoczerwony, a tłuszcz - łój jasny).
Najsmaczniejsze są kotlety z mięsa wołowego z wieprzowym, wzięte w proporcji pół na pół. Można użyć mięsa mrożonego - nie rozmrażając go całkowicie (łatwiej go zemleć), tylko o tyle, by można było oczyścić z błon i ścięgien, pokrajać w kawałki (najlepiej ostrym nożem piłą) i zemleć wraz z namoczoną wcześniej
i kotlety nie są wówczas smaczne. Z dobrego mięsa będą dobre kotlety. Nie znaczy to jednak, że na kotlety bierzemy polędwicę. Wybierając jednak mięso do zmielenia, trzeba uważać by nie było za tłuste, bez twardych ścięgien i błon, by pochodziło z młodych sztuk (mięso ma wówczas kolor jasnoczerwony, a tłuszcz - łój jasny). &lt;/intro&gt;<br>Najsmaczniejsze są kotlety z mięsa wołowego z wieprzowym, wzięte w proporcji pół na pół. Można użyć mięsa mrożonego - nie rozmrażając go całkowicie (łatwiej go zemleć), tylko o tyle, by można było oczyścić z błon i ścięgien, pokrajać w kawałki (najlepiej ostrym nożem piłą) i zemleć wraz z namoczoną wcześniej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego