Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 08.07
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
miałby pobierać próbkę wydychanego powietrza i dane, opisujące jej skład, przesyłać wprost do laboratorium. Być może już niebawem wystarczy tylko chuchnąć do telefonu, żeby dowiedzieć się, co nam dolega.

Od trufli do wina

Producenci żywności już chyba nie wyobrażają sobie pracy bez elektronicznych nosów: kontrolują one świeżość mięsa, wędlin, ryb, majonezów i nabiału, rozpoznając zapach bakterii odpowiedzialnych za procesy gnilne. Oceniają skład chemiczny napojów, np. soków owocowych, i badają, czy nie zawierają one sztucznych ulepszaczy. Są stosowane w produkcji alkoholi - potrafią bowiem odróżniać roczniki win i gatunki whisky czy piwa oraz nadzorują proces wypalania kawy. Okazuje się, że e-nosy lepiej
miałby pobierać próbkę wydychanego powietrza i dane, opisujące jej skład, przesyłać wprost do laboratorium. Być może już niebawem wystarczy tylko chuchnąć do telefonu, żeby dowiedzieć się, co nam dolega.<br><br>&lt;tit&gt;Od trufli do wina&lt;/&gt;<br><br>Producenci żywności już chyba nie wyobrażają sobie pracy bez elektronicznych nosów: kontrolują one świeżość mięsa, wędlin, ryb, majonezów i nabiału, rozpoznając zapach bakterii odpowiedzialnych za procesy gnilne. Oceniają skład chemiczny napojów, np. soków owocowych, i badają, czy nie zawierają one sztucznych &lt;orig&gt;ulepszaczy&lt;/&gt;. Są stosowane w produkcji alkoholi - potrafią bowiem odróżniać roczniki win i gatunki whisky czy piwa oraz nadzorują proces wypalania kawy. Okazuje się, że &lt;orig&gt;e-nosy&lt;/&gt; lepiej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego