Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 3 (33) marzec
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
lub sosem węgierskim. I nikt nie jest w stanie oprzeć się zapachowi smażonych placków, ich złocistobrązowej barwie i chrupiącej skórce. Ileż wrażeń, wspomnień, miłych przeżyć i pożytków, zwłaszcza gdy do placków podać zmrożoną wódkę lub kilka litrów piwa.

PLACKI ZIEMNIACZANE CLASSIC

1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka mąki kartoflanej, 2-4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać surowe jajko, mąkę ziemniaczaną, startą na tarce cebulę. Dodawać mąkę pszenną aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku. Masę nakładać łyżką na mocno rozgrzany olej. Placki nie powinny
lub sosem węgierskim. I nikt nie jest w stanie oprzeć się zapachowi smażonych placków, ich złocistobrązowej barwie i chrupiącej skórce. Ileż wrażeń, wspomnień, miłych przeżyć i pożytków, zwłaszcza gdy do placków podać zmrożoną wódkę lub kilka litrów piwa.<br><br>&lt;tit&gt;PLACKI ZIEMNIACZANE CLASSIC&lt;/&gt;<br><br>1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka mąki kartoflanej, 2-4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać surowe jajko, mąkę ziemniaczaną, startą na tarce cebulę. Dodawać mąkę pszenną aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku. Masę nakładać łyżką na mocno rozgrzany olej. Placki nie powinny
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego