Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
Pierwszym etapem badań było określenie składu chemicznego śruty poekstrakcyjnej rzepakowej "00", nasion rzepaku odmiany Bolko oraz nasion bobiku odmiany Nadwiślański. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa pochodziła z Zakładów Tłuszczowych w Szamotułach, a wyprodukowana była z nasion rzepaku odmian "00", uprawianych w tym okresie w kraju.
W wymienionych surowcach oznaczono: zawartość składników podstawowych, makroelementy (Ca, P, K, Na), skład aminokwasowy białka, skład kwasów tłuszczowych frakcji lipidowej, frakcje włókna, taniny, fityniany, glukozynolany alkenowe.
Zawartość podstawowych składników pokarmowych oznaczono według metod podawanych przez Skulmowskiego [1974]. Oznaczenia zawartości Ca, K, Na dokonano metodą fotometrii płomieniowej, stosując fotometr płomieniowy Carl Zeiss Jena, typ Flapho 4, natomiast P metodą
Pierwszym etapem badań było określenie składu chemicznego śruty poekstrakcyjnej rzepakowej "00", nasion rzepaku odmiany Bolko oraz nasion bobiku odmiany Nadwiślański. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa pochodziła z Zakładów Tłuszczowych w Szamotułach, a wyprodukowana była z nasion rzepaku odmian "00", uprawianych w tym okresie w kraju.<br>W wymienionych surowcach oznaczono: zawartość składników podstawowych, makroelementy (Ca, P, K, Na), skład aminokwasowy białka, skład kwasów tłuszczowych frakcji lipidowej, frakcje włókna, taniny, fityniany, glukozynolany alkenowe.<br>Zawartość podstawowych składników pokarmowych oznaczono według metod podawanych przez Skulmowskiego [1974]. Oznaczenia zawartości Ca, K, Na dokonano metodą fotometrii płomieniowej, stosując fotometr płomieniowy Carl Zeiss Jena, typ Flapho 4, natomiast P metodą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego