pomarańcze i jabłka.<br>W CHOROBIE NIEDOKRWIENNEJ SERCA NALEŻY OGRANICZYĆ mleko homogenizowane, tłuszcze zwierzęce, produkty z dużą zwartością cholesterolu, jak jajka i podroby. Należy zrezygnować ze słodyczy.<br>Dietetycy zalecają jedzenie surówek codziennie.<br>UZUPEŁNIAJĄCO:<br>Witaminy A, C, D, E, B kompleks (B1, B2<B3, B6, B12) biotyna, cholina, kwas pantotenowy, kobalt, magnez, mangan, potas, fosfor, selen, cynk. Poza witaminami dieta powinna być koniecznie uzupełniona co najmniej dwoma jabłkami dziennie orz napojem z drożdży piwnych.<br>Prawidłowe wartości cholesterolu i trójglicerydów w zależności od czynnika ryzyka i występowania objawowej choroby wieńcowej.<br>Cholesterol całkowity <gap> Bez czynnika ryzyka (mg/dl) podwyższone ryzyko <gap><br><br><tit>PROPOZYCJA DIETETYCZNA ZALECANA DLA LUDZI