Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 11.28
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
wybiera chleb wzbogacony żelazem, błonnikiem lub wapniem. Wrzuca do koszyka jogurt dający uczucie sytości, margarynę obniżającą poziom cholesterolu, sok bogaty w bakterie regulujące funkcje żołądka, napój orzeźwiający z żeń-szeniem oraz cukierki zmniejszające ryzyko zachorowania na raka.
Daleko posunięta hipochondria? Raczej moda na tzw. functional foods, która panuje ostatnio w międzynarodowej branży spożywczej - nie tylko wśród teoretyków i futurologów, ale także wśród handlowców. Pod pojęciem "funkcjonalna żywność" kryją się znane od lat produkty wzbogacone substancjami o właściwościach leczniczych. Samą branżę zalicza się do pogranicza medycyny, homeopatii i przemysłu spożywczego. Wszystko zaczęło się od zielonej herbaty, której naukowe autorytety zaczęły przypisywać zdrowotne
wybiera chleb wzbogacony żelazem, błonnikiem lub wapniem. Wrzuca do koszyka jogurt dający uczucie sytości, margarynę obniżającą poziom cholesterolu, sok bogaty w bakterie regulujące funkcje żołądka, napój orzeźwiający z żeń-szeniem oraz cukierki zmniejszające ryzyko zachorowania na raka.<br>Daleko posunięta hipochondria? Raczej moda na tzw. functional foods, która panuje ostatnio w międzynarodowej branży spożywczej - nie tylko wśród teoretyków i futurologów, ale także wśród handlowców. Pod pojęciem "funkcjonalna żywność" kryją się znane od lat produkty wzbogacone substancjami o właściwościach leczniczych. Samą branżę zalicza się do pogranicza medycyny, homeopatii i przemysłu spożywczego. Wszystko zaczęło się od zielonej herbaty, której naukowe autorytety zaczęły przypisywać zdrowotne
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego