Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
zęby.


PRZEPIS NA RUSKIE PIEROGI


nadzienie: 80 dkg ziemniaków, 20 dkg białego sera, 5 dkg cebuli, 3 dkg tłuszczu, sól, pieprz

ciasto: 35 dkg mąki, 1 jajko, sól, 1,8 litra wody, 4 dkg masła lub margaryny do polania
Ugotowane i obrane ziemniaki przepuścić razem z serem przez maszynkę do mielenia. Dodać pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto cebulę, potem sól i pieprz. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę, zagnieść ciasto i wyrobić. Potem ciasto rozwałkować i wykroić z niego foremką krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia i złożyć pieroga na pół
zęby.<br><br><br>PRZEPIS NA RUSKIE PIEROGI<br><br><br>nadzienie: 80 dkg ziemniaków, 20 dkg białego sera, 5 dkg cebuli, 3 dkg tłuszczu, sól, pieprz<br><br>ciasto: 35 dkg mąki, 1 jajko, sól, 1,8 litra wody, 4 dkg masła lub margaryny do polania<br>Ugotowane i obrane ziemniaki przepuścić razem z serem przez maszynkę do mielenia. Dodać pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto cebulę, potem sól i pieprz. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę, zagnieść ciasto i wyrobić. Potem ciasto rozwałkować i wykroić z niego foremką krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia i złożyć pieroga na pół
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego