biały pieprz, sól<br>Do płaskiego rondla lub dużej patelni włożyć masło i ser.<br>Podgrzewać je na małym ogniu, aż się rozpuszczą i połączą. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić pieprzem.<br>Gdyby sos był zbyt gęsty, rozprowadzić go 2-3 łyżkami mleka.<br>Ugotowany al dente makaron włożyć do sosu, dodać posiekaną natkę i mieszając, chwilę podgrzewać na dużym ogniu.<br>Podać w ogrzanej wazie lub w dużej salaterce.<br><gap><br><name type="prod">Tortoglionii</> al pomodoro e aspargi<br><name type="prod">Tortoglioni</> z pomidorami i szparagami <br> 40 dag <name type="prod">tortoglioni</>, 2 słoiki zielonych szparagów, 4 dojrzale pomidory, cebula, 10 listków bazylii, 5 dag tartego <name type="prod">parmezanu</>, 5 łyżek oliwy, czarny pieprz ziarnisty, sól.<br>Szparagi osączyć