Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
znanego od ponad stu trzydziestu lat koktajlu z niezwykle barwną postacią - legendą wśród barmanów, autorem pierwszego poradnika miksologii - Jerrym Thomasem. Rozpoczął on karierę barmana w San Francisco, mając 22 lata. Szybko zyskał sympatię i poważanie bywalców baru w domu gry "El Dorado", gdzie zaglądało wielu poszukiwaczy złota. Nie tylko doskonale mieszał drinki, ale i bawił interesującymi opowieściami gości, którzy nazywali go "profesorem". Niespokojna natura kazała mu jednak porzucić bar i wyruszyć z poszukiwaczami złota. Nie cennego kruszcu wszak szukał, lecz przygody. Zorganizował trupę wodewilową, z którą docierał do odległych osad ludzkich. Nie znalazłszy spodziewanej satysfakcji na wędrownym szlaku, powrócił za barową
znanego od ponad stu trzydziestu lat koktajlu z niezwykle barwną postacią - legendą wśród barmanów, autorem pierwszego poradnika miksologii - Jerrym Thomasem. Rozpoczął on karierę barmana w San Francisco, mając 22 lata. Szybko zyskał sympatię i poważanie bywalców baru w domu gry "El Dorado", gdzie zaglądało wielu poszukiwaczy złota. Nie tylko doskonale mieszał drinki, ale i bawił interesującymi opowieściami gości, którzy nazywali go "profesorem". Niespokojna natura kazała mu jednak porzucić bar i wyruszyć z poszukiwaczami złota. Nie cennego kruszcu wszak szukał, lecz przygody. Zorganizował trupę wodewilową, z którą docierał do odległych osad ludzkich. Nie znalazłszy spodziewanej satysfakcji na wędrownym szlaku, powrócił za barową
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego