Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
wyczuwany mimo przekroczenia progu. Często do podobnych groźnych skutków prowadzi adaptacja węchu do bodźców o stopniowo wzrastającym natężeniu (p. 3.4.2).

5 Zapach mieszanin odorantów
5.1. Rodzaj zapachu a skład mieszanin
Próby wyjaśnienia zależności zapachu i smaku od budowy cząsteczek wywołujących te wrażenia oraz od ilościowego składu ich mieszanin budzą największe zainteresowanie w ośrodkach zajmujących się perfumerią i aromatami żywnościowymi. Stosowana tu od dawna chromatografia gazowa, połączona z nowoczesnymi technikami identyfikacji eluatów, pozwala szybko określić jakościowy i ilościowy skład aromatów.
W tabeli 5.1 przedstawiono przykładowo wyniki analizy zawartości monoterpenów w stosowanych w perfumerii naturalnych olejkach, otrzymanych z szyszek
wyczuwany mimo przekroczenia progu. Często do podobnych groźnych skutków prowadzi adaptacja węchu do bodźców o stopniowo wzrastającym natężeniu (p. 3.4.2).<br>&lt;gap&gt;<br>&lt;tit&gt;5 Zapach mieszanin odorantów&lt;/&gt;<br>&lt;tit&gt;5.1. Rodzaj zapachu a skład mieszanin&lt;/&gt;<br>Próby wyjaśnienia zależności zapachu i smaku od budowy cząsteczek wywołujących te wrażenia oraz od ilościowego składu ich mieszanin budzą największe zainteresowanie w ośrodkach zajmujących się perfumerią i aromatami żywnościowymi. Stosowana tu od dawna chromatografia gazowa, połączona z nowoczesnymi technikami identyfikacji eluatów, pozwala szybko określić jakościowy i ilościowy skład aromatów.<br>W tabeli 5.1 przedstawiono przykładowo wyniki analizy zawartości monoterpenów w stosowanych w perfumerii naturalnych olejkach, otrzymanych z szyszek
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego