Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
4 łyżki białego wytrawnego wina, 3 łyżki cukru, 3 łyżki margaryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, szczypta soli
Jabłka opłukać, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Posypać cukrem i lekko posolić, dodać rodzynki, skórkę z cytryny, wino oraz 2 łyżki wody. Dusić 15 min na małym ogniu. Kiełbasę podzielić na 4 porcje, zrumienić ze wszystkich stron na margarynie i położyć na jabłkach. Razem dusić około 2 min.
Podawać z kopytkami.
(4 porcje)

ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

5 jabłek (1 kg), 35 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki rodzynek, 3 łyżki
4 łyżki białego wytrawnego wina, 3 łyżki cukru, 3 łyżki margaryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, szczypta soli<br>Jabłka opłukać, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Posypać cukrem i lekko posolić, dodać rodzynki, skórkę z cytryny, wino oraz 2 łyżki wody. Dusić 15 min na małym ogniu. Kiełbasę podzielić na 4 porcje, zrumienić ze wszystkich stron na margarynie i położyć na jabłkach. Razem dusić około 2 min.<br>Podawać z kopytkami.<br>(4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO&lt;/&gt;<br><br>5 jabłek (1 kg), 35 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki rodzynek, 3 łyżki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego