Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2002
pokruszonego rozmarynu
Mięso umyć, osuszyć, wykroić nadmiar tłuszczu, lekko zbić, formując płat. Posolić z obydwu stron, oprószyć kminkiem i rozmarynem.
Morele namoczyć w letniej wodzie na 30 minut. Osączyć, połowę ułożyć wzdłuż płata mięsa po środku. Zrolować, obwiązać nitką, zrumienić na oleju. Przełożyć do brytfanki. Patelnię opłukać wodą z moczenia moreli i polewać nią pieczeń. W połowie pieczenia ułożyć wokół mięsa resztkę moreli.
Pieczeń pokroić w plastry.
Gęś z pieczonymi jabłkami

tuszka gęsi (1,70 kg), 2-3 łyżki jabłkowego musu, 1/8 l czerwonego wytrawnego wina, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny
Nadzienie
3 winne jabłka, 2 cebule, 8 kromek
pokruszonego rozmarynu<br>Mięso umyć, osuszyć, wykroić nadmiar tłuszczu, lekko zbić, formując płat. Posolić z obydwu stron, oprószyć kminkiem i rozmarynem.<br>Morele namoczyć w letniej wodzie na 30 minut. Osączyć, połowę ułożyć wzdłuż płata mięsa po środku. Zrolować, obwiązać nitką, zrumienić na oleju. Przełożyć do brytfanki. Patelnię opłukać wodą z moczenia moreli i polewać nią pieczeń. W połowie pieczenia ułożyć wokół mięsa resztkę moreli.<br>Pieczeń pokroić w plastry.<br>Gęś z pieczonymi jabłkami<br>&lt;gap&gt;<br>tuszka gęsi (1,70 kg), 2-3 łyżki jabłkowego musu, 1/8 l czerwonego wytrawnego wina, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny<br>Nadzienie<br>3 winne jabłka, 2 cebule, 8 kromek
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego