Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
na słabym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
Sos chrzanowy jest znakomity zarówno na zimno do jaj na twardo, wędlin, zimnych mięs, jak również do gotowanych mięs i ryb.

SOS CYTRYNOWY
6 dkg mąki, 5 dkg masła lub margaryny Maja, 1 żółtko, 1 cytryna, szklanka wody, sól, pieprz, szczypta utartej gałki muszkatołowej, szczypta cukru, zielona pietruszka.
Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją zimną wodą i mieszając - zagotować. Dodać otartą skórkę z cytryny (przedtem wyszorowaną we wrzątku i opłukaną zimną wodą), pogotować 10 minut na słabym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem, wycisnąć sok z cytryny, po
na słabym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.<br>Sos chrzanowy jest znakomity zarówno na zimno do jaj na twardo, wędlin, zimnych mięs, jak również do gotowanych mięs i ryb.<br><br>&lt;tit1&gt;SOS CYTRYNOWY&lt;/tit1&gt;<br>6 dkg mąki, 5 dkg masła lub margaryny Maja, 1 żółtko, 1 cytryna, szklanka wody, sól, pieprz, szczypta utartej gałki muszkatołowej, szczypta cukru, zielona pietruszka.<br>Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją zimną wodą i mieszając - zagotować. Dodać otartą skórkę z cytryny (przedtem wyszorowaną we wrzątku i opłukaną zimną wodą), pogotować 10 minut na słabym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem, wycisnąć sok z cytryny, po
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego