w moździerzu, usmażyć w <orig>młodem</> maśle, zebrać czerwone masło, zaprawić to masło kwaśną śmietaną, włożyć zielonego kopru. Zalany <orig>tem</> makaron wstawić do zapieczenia w piec na małą godzinę. <br>Proporcja na 6 osób. Można go robić z cieńszego makaronu Krzymuskiego.</><br><br><tit>Kaszka puchowa z sosem śmietankowym</><br><q>Cały sekret leży w <orig>tem</>, aby na miarę było tyle kaszki, ile mleka. <br>Pół kwarty drobnej, gryczanej kaszki zatrzeć tylko dwoma białkami, ugotować w pół kwarcie mleka, dołożywszy łyżkę świeżego masła. Gorącą kaszkę przecierać przez rzadkie, mosiężne sito, biorąc tylko po łyżce, aby się łatwiej przecierała i trzymając ją z garnkiem na blasze, aby ciągle była ciepła; przecierać