Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
w moździerzu, usmażyć w młodem maśle, zebrać czerwone masło, zaprawić to masło kwaśną śmietaną, włożyć zielonego kopru. Zalany tem makaron wstawić do zapieczenia w piec na małą godzinę.
Proporcja na 6 osób. Można go robić z cieńszego makaronu Krzymuskiego.

Kaszka puchowa z sosem śmietankowym
Cały sekret leży w tem, aby na miarę było tyle kaszki, ile mleka.
Pół kwarty drobnej, gryczanej kaszki zatrzeć tylko dwoma białkami, ugotować w pół kwarcie mleka, dołożywszy łyżkę świeżego masła. Gorącą kaszkę przecierać przez rzadkie, mosiężne sito, biorąc tylko po łyżce, aby się łatwiej przecierała i trzymając ją z garnkiem na blasze, aby ciągle była ciepła; przecierać
w moździerzu, usmażyć w &lt;orig&gt;młodem&lt;/&gt; maśle, zebrać czerwone masło, zaprawić to masło kwaśną śmietaną, włożyć zielonego kopru. Zalany &lt;orig&gt;tem&lt;/&gt; makaron wstawić do zapieczenia w piec na małą godzinę. <br>Proporcja na 6 osób. Można go robić z cieńszego makaronu Krzymuskiego.&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Kaszka puchowa z sosem śmietankowym&lt;/&gt;<br>&lt;q&gt;Cały sekret leży w &lt;orig&gt;tem&lt;/&gt;, aby na miarę było tyle kaszki, ile mleka. <br>Pół kwarty drobnej, gryczanej kaszki zatrzeć tylko dwoma białkami, ugotować w pół kwarcie mleka, dołożywszy łyżkę świeżego masła. Gorącą kaszkę przecierać przez rzadkie, mosiężne sito, biorąc tylko po łyżce, aby się łatwiej przecierała i trzymając ją z garnkiem na blasze, aby ciągle była ciepła; przecierać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego