Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
surowo albo krótko gotowanych lub podduszonych.
Żywieniowcy zalecają również spożywanie jak największej ilości produktów mlecznych o małej zawartości tłuszczu i cukru. Pod wpływem promieni słonecznych uaktywnia się w organizmie witamina D, która zwiększa wchłanianie wapnia. Lato jest więc okazją do uzupełnienia niedoborów tego cennego składnika i przyzwyczajenia się do jedzenia nabiału. Powinny o tym pamiętać: młodzież i kobiety po czterdziestce; młodzież - z powodu gwałtownego wzrostu kości, kobiety - ze względu na zagrożenie osteoporozą. Warto zrezygnować ze słodyczy, które oprócz energii nie dostarczają organizmowi żadnych składników odżywczych.

PIĆ!
W czasie upałów nasz organizm potrzebuje więcej płynów niż kiedy indziej. Bardziej się pocimy. Razem
surowo albo krótko gotowanych lub podduszonych.<br>Żywieniowcy zalecają również spożywanie jak największej ilości produktów mlecznych o małej zawartości tłuszczu i cukru. Pod wpływem promieni słonecznych uaktywnia się w organizmie witamina D, która zwiększa wchłanianie wapnia. Lato jest więc okazją do uzupełnienia niedoborów tego cennego składnika i przyzwyczajenia się do jedzenia nabiału. Powinny o tym pamiętać: młodzież i kobiety po czterdziestce; młodzież - z powodu gwałtownego wzrostu kości, kobiety - ze względu na zagrożenie osteoporozą. Warto zrezygnować ze słodyczy, które oprócz energii nie dostarczają organizmowi żadnych składników odżywczych.<br><br>&lt;tit1&gt;PIĆ!&lt;/tit1&gt;<br>W czasie upałów nasz organizm potrzebuje więcej płynów niż kiedy indziej. Bardziej się pocimy. Razem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego