Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Pani
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1993
Białego - 100 mg. Pocieszające jest to, że wapń z mleka i jego przetworów organizm przyswaja aż w 80 %.
- Znaczne ilości wapnia znajdują się w szprotkach zjadanych razem ze szkieletem - ok. 300 mg na 100 g rybek.
- Niestety, warzywa nie są bogate w ten pierwiastek. Pewne ilości wapnia występują jednak w naci pietruszki, szczypiorku, białej i czerwonej kapuście, botwince i fasolce szparagowej. Ale dopiero cały talerz fasolki może się równać niewielkiej porcji sera. Wapń z warzyw przyswajany jest tylko w 13 %. Za to warzywa tworzą znakomite (zasadowe) środowisko dla wapnia.
- Pamiętajmy, że niszczycielami wapnia są szczawiany. Do szpinaku należy dodawać trochę mleka
Białego - 100 mg. Pocieszające jest to, że wapń z mleka i jego przetworów organizm przyswaja aż w 80 %.<br>- Znaczne ilości wapnia znajdują się w szprotkach zjadanych razem ze szkieletem - ok. 300 mg na 100 g rybek.<br>- Niestety, warzywa nie są bogate w ten pierwiastek. Pewne ilości wapnia występują jednak w naci pietruszki, szczypiorku, białej i czerwonej kapuście, botwince i fasolce szparagowej. Ale dopiero cały talerz fasolki może się równać niewielkiej porcji sera. Wapń z warzyw przyswajany jest tylko w 13 %. Za to warzywa tworzą znakomite (zasadowe) środowisko dla wapnia.<br>- Pamiętajmy, że niszczycielami wapnia są szczawiany. Do szpinaku należy dodawać trochę mleka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego