Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
ponieważ są one chore. Bezpośrednią przyczyną samej choroby nerek jest niezrównoważone pożywienie, które może pochodzić zarówno od przewagi produktów jin, jak również jang. Organizm początkowo stara się odzyskać równowagę poprzez wydalanie nadmiaru jin lub nadmiaru jang drogą naturalną, przez nerki. Jeżeli jednak błędy żywieniowe trwają dłużej, nerki zostają uszkodzone poprzez nadmierne ich obciążenie. Chorują z powodu "przepracowania" i wtedy rolę wydalniczą nerek przejmuje skóra.
Podobnie jak medycyna Wschodu makrobiotyka również nie odróżnia chorób jako oddzielnych jednostek chorobowych. W jej pojęciu są to tylko różne objawy choroby całego organizmu, polegającej na zaburzeniu równowagi fizjologiczno-biologicznej. Oznacza to, że za każdym razem choruje
ponieważ są one chore. Bezpośrednią przyczyną samej choroby nerek jest niezrównoważone pożywienie, które może pochodzić zarówno od przewagi produktów jin, jak również jang. Organizm początkowo stara się odzyskać równowagę poprzez wydalanie nadmiaru jin lub nadmiaru jang drogą naturalną, przez nerki. Jeżeli jednak błędy żywieniowe trwają dłużej, nerki zostają uszkodzone poprzez nadmierne ich obciążenie. Chorują z powodu "przepracowania" i wtedy rolę wydalniczą nerek przejmuje skóra.<br>Podobnie jak medycyna Wschodu makrobiotyka również nie odróżnia chorób jako oddzielnych jednostek chorobowych. W jej pojęciu są to tylko różne objawy choroby całego organizmu, polegającej na zaburzeniu równowagi fizjologiczno-biologicznej. Oznacza to, że za każdym razem choruje
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego