kotlety z płatków owsianych i sera</><br>* Czas przygotowania zupy 30 minut<br>* Czas przygotowania II dania 20 minut<br>Składniki: 4 jabłka, 4 gruszki, szklanka mleka, jajko, łyżka mąki, kawałek laski cynamonu, 5 ziemniaków, łyżeczka cukru, sól, 2 goździki.<br>Przygotowanie:<br>* Owoce umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, usuwając przy tym gniazda nasienne. Zalać 1,2 l wody.<br>* Gotować z cynamonem i goździkami, aż owoce będą miękkie. Wyjąc przyprawy. Zupę zmiksować.<br>* Wlać mleko rozmieszane z mąką, zagotować. Wbić jajko, dodać łyżeczkę cukru. Zupę wymieszać i ponownie zagotować. Podawać z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.<br>***<br>Składniki: cebula, 3 szklanki płatków owsianych, 10 dag białego sera, jajko