Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
określenia jak: słabe, lekkie, średnie, mocne, szczodre, ciężkie. Zawartość cukru określi je następująco: wytrawne lub suche (do 4 gramów na litr), półwytrawne (od 4 do 12 gramów na litr), półsłodkie (od 12 do 14 gramów na litr), słodkie (od 15 w górę). W zależności od kwasowości będziemy je nazywać: mdłe, nijakie, płaskie, świeże, żywe, kwaskowate, kwaśne, cierpkie. Ich cechy zapachowe pozwolą użyć przymiotników trochę zaskakujących, jakby z innego pola: owocowe, ziołowe, kwietne, leśne, drewniane, karmelowe, żywiczne. Prócz cech określanych w znacznej mierze uznaniowo są niektóre podstawowe, dzielące wina na rodzaje wyraźnie różne, ot, choćby na spokojne, musujące, specjalne. Albo, w zależności
określenia jak: słabe, lekkie, średnie, mocne, szczodre, ciężkie. Zawartość cukru określi je następująco: wytrawne lub suche (do 4 gramów na litr), półwytrawne (od 4 do 12 gramów na litr), półsłodkie (od 12 do 14 gramów na litr), słodkie (od 15 w górę). W zależności od kwasowości będziemy je nazywać: mdłe, nijakie, płaskie, świeże, żywe, kwaskowate, kwaśne, cierpkie. Ich cechy zapachowe pozwolą użyć przymiotników trochę zaskakujących, jakby z innego pola: owocowe, ziołowe, kwietne, leśne, drewniane, karmelowe, żywiczne. Prócz cech określanych w znacznej mierze uznaniowo są niektóre podstawowe, dzielące wina na rodzaje wyraźnie różne, ot, choćby na spokojne, musujące, specjalne. Albo, w zależności
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego