Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
plackiem. Zlepić obydwa placki i piec szynkę około 4 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Z upieczonej szynki zdjąć ciasto i pokroić mięso w plastry.
Szynkę peklowaną można również upiec bez ciasta.
Peklowana wędzona
Zapeklowaną szynkę (według przepisu zamieszczonego powyżej) powiesić na 7 dni w przewiewnym miejscu, aby obeschła. Potem owinąć papierem do pieczenia i powiesić do wędzenia w wędzarni lub na drążku umieszczonym nad beczką pozbawioną dna, ustawioną na kamieniach lub cegłach nad paleniskiem (dym unosi się w górę beczki i snuje się swobodnie wokół szynki).
Wędzić najlepiej nad ogniskiem, w którym tli się drewno i trociny dębu
plackiem. Zlepić obydwa placki i piec szynkę około 4 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Z upieczonej szynki zdjąć ciasto i pokroić mięso w plastry.<br>Szynkę peklowaną można również upiec bez ciasta.<br>Peklowana wędzona<br>Zapeklowaną szynkę (według przepisu zamieszczonego powyżej) powiesić na 7 dni w przewiewnym miejscu, aby obeschła. Potem owinąć papierem do pieczenia i powiesić do wędzenia w wędzarni lub na drążku umieszczonym nad beczką pozbawioną dna, ustawioną na kamieniach lub cegłach nad paleniskiem (dym unosi się w górę beczki i snuje się swobodnie wokół szynki).<br>Wędzić najlepiej nad ogniskiem, w którym tli się drewno i trociny dębu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego