kotlety. Zbić je, oprószyć pieprzem i rozmarynem. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.<br>Pomarańcze sparzyć. Jedna obrać, podzielić na cząstki. Z drugie wycisnąć sok.<br>Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso. Wyjąć.<br>Do tłuszczu ze smażenia kotletów włożyć pomarańcze, zalać sokiem. Chwilę podgrzewać.<br>Mięso obłożyć pomarańczami i podlać sokiem. Podawać z ryżem.<br>Kurczak z owocowym sosem<br><gap><br>tuszka kurczęcia (ok. 1,20 kg), 1/2 szklanki oku z pomarańczy, 200 g suszonych moreli, 3-4 łyżki oleju, sól, pieprz, sok z cytryny<br>Kurczaka opłukać, osączyć. Natrzeć solą, pieprzem, polać olejem. Wstawić do nagrzanego do 220oC piekarnika