Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
systemu nie znosi. W kuchni, dokąd trafiliśmy jak do "nowej granicy", rządzą kucharze, więc nasze obserwacje mogłyby nic nie znaczyć, gdyby obowiązywały tam jakieś proste zasady, niż widzimisię szefa kuchni. To są paniska przecież, nie tylko przy garnkach, ale i w jadalni, na sali, każdy wie lepiej, każdy ma swoją oczywistość, z której nie ustąpi. W Lombardii kłócą się od lat między sobą, czy risotto po mediolańsku jest lepsze z winem czy bez. Może i głupia byłaby ta wątpliwość, gdyby nie fakt, że dzisiaj co druga potrawa śródziemnomorska "święcona" jest winem. Jedne zyskują na tym, inne - czy ja wiem? Każda gospodyni
systemu nie znosi. W kuchni, dokąd trafiliśmy jak do "nowej granicy", rządzą kucharze, więc nasze obserwacje mogłyby nic nie znaczyć, gdyby obowiązywały tam jakieś proste zasady, niż widzimisię szefa kuchni. To są paniska przecież, nie tylko przy garnkach, ale i w jadalni, na sali, każdy wie lepiej, każdy ma swoją oczywistość, z której nie ustąpi. W Lombardii kłócą się od lat między sobą, czy risotto po mediolańsku jest lepsze z winem czy bez. Może i głupia byłaby ta wątpliwość, gdyby nie fakt, że dzisiaj co druga potrawa śródziemnomorska "święcona" jest winem. Jedne zyskują na tym, inne - czy ja wiem? Każda gospodyni
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego