Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
Rzepak odmian tzw. tradycyjnych charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością kwasu erukowego (około 50% ogólnej ilości wszystkich kwasów). Do celów żywieniowych najbardziej pożądane są odmiany o jak najniższej zawartości kwasów: erukowego i eikozenowego. Są one bowiem przyczyną zahamowania wzrostu zwierząt, gorszego przyswajania przez nie pokarmu, zwłóknienia i uszkodzenia mięśnia sercowego, nerek i innych
Rzepak odmian tzw. tradycyjnych charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością kwasu erukowego (około 50% ogólnej ilości wszystkich kwasów). Do celów żywieniowych najbardziej pożądane są odmiany o jak najniższej zawartości kwasów: erukowego i eikozenowego. Są one bowiem przyczyną zahamowania wzrostu zwierząt, gorszego przyswajania przez nie pokarmu, zwłóknienia i uszkodzenia mięśnia sercowego, nerek i innych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego